Понеділок, 29.04.2024, 14:15
Вітаю Вас Гість | RSSГоловна | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи
Загальні новини [275]
Місто Кіровоград [62]
Райони Кіровоградщини [64]
Аналітика [9]
Новини: 112.UA
Статистика
Головна » 2014 » Червень » 26 » З’їзд, який вселяє надію
12:25
З’їзд, який вселяє надію
Отже, позачерговий ХХ з’їзд Соціалістичної партії України таки відбувся. Відбувся, незважаючи на негідні спроби його зірвати з боку тих, хто протидіє істинному реформуванню СПУ, про нагальну потребу якого соціалісти говорять з часу провальних парламентських виборів 2007 року.
Але про все по порядку.
Як повідомлялося, 23 травня на засіданні Політради СПУ за наполяганням переважної більшості її членів було прийнято рішення про проведення 21 червня 2014 року позачергового ХХ з’їзду Соцпартії України. Невдоволені роботою керівництва СПУ в період після минулого з’їзду, активісти, які представляють усі регіональні організації партії, постановили заслухати звіти Лідера і Голови партії, а також Голови ЦКК, з тим, щоб у разі винесення незадовільної оцінки, переобрати їх. Окрім того, було намічено розглянути питання про зміни до Статуту СПУ.
Варто наголосити, що дане рішення, м’яко кажучи, не викликало ентузіазму з боку окремих представників керівництва партії. 14 червня на засіданні Політради Олександр Мороз запропонував перенести ХХ з’їзд СПУ на невизначений термін, мотивуючи це нагальною необхідністю повторного проведення 21 червня зборів ініціативної групи зі всеукраїнського конституційного референдуму (як відомо, ЦВК відмовила в реєстрації ініціативної групи за підсумками зборів, проведених 31 травня). Утім, незважаючи на ці та інші наполегливі доводи, Політрада підтвердила своє рішення щодо з’їзду, визначивши місцем його проведення приміщення Київської обласної ради.
…Погожого суботнього ранку 21 червня нечисленні прохожі могли бачити, як на столичній площі Лесі Українки біля приміщення Київської облради (можливо, більше відомого як Центральна виборча комісія) хутко зчинялася чергова «акція протесту».
Цього разу «протестувальників» зібрала воєдино «тривога за долю СПУ», Головою якої, як вони заявляли, є «олігарх» Микола Рудьковський. Отож, керовані незримими призвідниками, учасники дійства тісно купчилися біля входу до приміщення, вигукуючи традиційне «ганьба», перешкоджаючи вільному входу делегатів та учасників з’їзду СПУ, які прибували з різних куточків України.
Справжні ж наміри організаторів акції, а саме – не допустити проведення ХХ з’їзду СПУ, стали очевидними вже невдовзі, коли з’ясувалося, що «з невідомих причин» Лідер СПУ Петро Устенко не прибув на з’їзд. Більше того, він не лише не з’явився на засідання вищого керівного органу партії, щоб звітувати за свою роботу, але й не відповідав на телефонні дзвінки партійців, які намагалися вияснити причину його відсутності.
Між іншим, не брав участі в роботі ХХ з’їзду і Голова Теоретичної ради СПУ Олександр Мороз, але вже - «з об’єктивних причин». У всякому разі, так сказано в розповсюдженому серед делегатів з’їзду листі, у якому О.Мороз, крім іншого, попередив, що в разі обрання Головою партії М.Рудьковського він просить вважати своє звернення заявою про вихід з СПУ.
І все ж, незважаючи ні на що, як і було заплановано, об 11 годині ХХ з’їзд соціалістів України розпочався. Очікуючи на Голову партії Миколу Рудьковського, котрий за зрозумілих обставин дійсно не зміг вчасно прибути, делегати з’їзду розглянули питання щодо Статуту СПУ. Після гострого обговорення, коли всі виступаючі аргументовано і переконливо висловлювали негативні оцінки чинного Статуту, ХХ з’їзд абсолютною більшістю голосів ухвалив зміни, а по суті - постановив повернутися до Статуту, який діяв до попереднього з’їзду СПУ.
У зв’язку з таким рішенням нелогічну, штучну посаду Лідера СПУ, запроваджену ХІХ з’їздом у жовтні 2013 року, було ліквідовано. Водночас делегати партійного з’їзду розширили повноваження чинного Голови СПУ Миколи Рудьковського до рівня, визначеного прийнятими змінами до Статуту.
Водночас «протестувальники» біля ЦВК не розходилися. Більше того, раз по раз поширювалася інформація, що у разі появи на з’їзді Миколи Рудьковського вони вдадуться до штурму будівлі облради – ось, виявляється, як глибоко і сильно турбує «суспільство» ситуація в СПУ. По тому ж, як нервово-суєтно поводив себе один із новоявлених претендентів на «папаху очільника партії», вибігаючи кожні 20-30 хвилин до «протестувальників» і віддаючи команди «Акцію продолжать!», стало очевидним, що ініціатори і натхненники даної «акції протесту» знаходяться в залі з’їзду.
Натомість треба було бачити їхнє розчарування, коли до зали раптом зайшов Микола Рудьковський. Стало очевидним, що всі ці негідні спроби зірвати з’їзд СПУ зазнають остаточного краху. І тоді три-чотири делегації регіональних організацій (щоправда, не в повному складі) демонстративно покинули з’їзд.
Прикро, коли це пояснюється лише безвідповідальними, неконтрольованими емоціями їхніх керівників. І зовсім неприпустимо, якщо у такий неприйнятний спосіб вони намагалися не допустити проведення надзвичайно важливого партійного форуму, на який чекала більшість соціалістів, сподіваючись, що нинішній з’їзд започаткує вирішення давно назрілих проблем, відкриє реальні перспективи відродження СПУ.
На жаль, підозри щодо спланованості спроб завадити проведенню з’їзду виникають мимоволі – після того, як зазначені делегації покинули будівлю, де проходив з’їзд СПУ, миттєво щезли й «протестувальники». Останні, до речі, зверталися чи не до всіх перехожих з вимогою заплатити їм обіцяні 60 грн. за участь у так званому «пікеті з’їзду», - йдеться в повідомленні Еспресо ТВ з посиланням на «УНІАН»…
Як би там не було, ХХ з’їзд СПУ продовжив роботу. Заслухавши звіт Голови СПУ Миколи Рудьковського, а також Голови ЦКК Миколи Салтановського про виконання ними своїх посадових обов’язків, делегати з’їзду дали позитивну оцінку їхній роботі, висловивши побажання щодо організації подальшої діяльності партії в умовах ситуації після виборів Президента України.
Зокрема, схвальну оцінку делегатів ХХ з’їзду отримала діяльність Миколи Рудьковського як народного депутата України із захисту соціально-економічних інтересів громадян, котрі потерпають від девальвації гривні, підвищення комунальних тарифів, зростання цін на продукти і товари першої необхідності. Також було підтримано конкретні заходи допомоги представникам східних областей України і Криму, змушеним тимчасово покинути ці території.
Разом з тим робота колишнього Лідера СПУ Петра Устенка оцінено незадовільно.
Абсолютною більшістю голосів (124 із 160 зареєстрованих делегатів) ХХ з’їзд проголосував за обрання Миколи Рудьковського Головою Соціалістичної партії України. Головою ЦКК СПУ знову став Микола Салтановський. Тим самим підтверджено високий рівень довіри до керівників партії і їхні повноваження згідно прийнятих змін до Статуту.
З’їзд також обрав новий склад Політради СПУ. На її організаційному засіданні першим заступником Голови партії обрано Олену Дмитренко, а Юрія Букарєва - заступником з питань масово-політичної роботи.
Політвиконком СПУ обрано в такому складі: Голова СПУ Микола Рудьковський, перший заступник Голови СПУ Олена Дмитренко, перший секретар Полтавського обкому СПУ Степан Бульба, заступник Голови СПУ Юрій Букарєв, перший секретар Харківського обкому СПУ Олександр Дубінський, перший секретар Сумського обкому СПУ Леонід Мордовець, перший секретар Житомирського обкому СПУ Олег Пінський, секретар Київського міськкому СПУ Петро Тігунов, перший секретар Кіровоградського обкому СПУ Микола Садовий.
…Звичайно, не можна стверджувати, що перший етап ХХ з’їзду СПУ завершився на однозначно оптимістичній ноті – надто вже багато в партії накопичилося проблем за останні роки суцільних поразок. І все ж серед учасників вищого партійного форуму превалювали думки, що позачерговий з’їзд, який, незважаючи на безпрецедентну протидію, таки вдалося провести – стане поворотним моментом, початком відродження партії соціалістів України. Відродження, котрого, поза всяким сумнівом, прагнуть не лише соціалісти, а й мільйони прихильників ідеї соціальної справедливості, ідеалів, за якими живуть цивілізовані держави Європи і світу.

Степан БУЛЬБА, перший секретар Полтавського обкому СПУ
Категорія: Загальні новини | Переглядів: 502 | Додав: Administrator


Пошук
Форма входу
Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Актуально
Микола Садовий - Голова СПУ
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів нашого сайту
Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz