Четвер, 02.05.2024, 01:26
Вітаю Вас Гість | RSSГоловна | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи
Загальні новини [275]
Місто Кіровоград [62]
Райони Кіровоградщини [64]
Аналітика [9]
Новини: 112.UA
Статистика
Головна » 2015 » Травень » 2 » 1 травня в історії й сьогодні
20:37
1 травня в історії й сьогодні
Як ніколи актуальним нині є повернення пам’яті всіх людей до витоків встановлення Дня Міжнародної солідарності трудящих у боротьбі за економічні та соціальні права. Щомісяця уряд в угоду Міжнародному валютному фонду, здійснює наступ на економічні та соціальні права населення України. Економіка чахне, пенсії, стипендії зменшуються, робочі місяця скорочуються, доходи населення зменшуються. В той час доходи банків, крупних олігархів, володарів наркобізнесу зростають, країна у стані війни.
Протягом лютого 2015 року українські промисловці підвищили ціни на власні товари на 4,8 % в порівнянні з минулим місяцем, загальний рівень подорожчання за останні 12 місяців склав 41 % при зменшенні доходів тих, хто працює на заробітну плату.
До 1 травня уряд приніс народу України свій подарунок. До цього дня центральне опалення за тарифом 9,20 грн /кв. м обходилось в 460 гривень для квартири площею 50 квадратних метрів. Після підняття тарифів метр квадратний коштуватиме приблизно 15,27 грн, а за опалення квартири на 50 кв. доведеться заплатити більше 3,5 тисяч гривен.
Наступний подарунок влади до Дня Міжнародної солідарності трудящих – підвищення плати на воду. Це не що інше як пряме знущання з людей.
Далі величезне підвищення ціни на теплову енергію, бо її ціна залежить від ціни на природний газ.
З 1 вересня 2015 р. мінімальні ціни на цукровий буряк і цукор виростуть на 29,8 % і 36,7 % відповідно.
Соціалісти неодноразово ставили питання перед міською владою про недопустимість підвищення плати за проїзд у транспорті. Ставили питання про повернення тролейбусного парку до власності міста, бо приватна «Єлисаветградська траснспортна компанія» – все, що можна було віджати з тролейбусного парку вже віджала.
Що про це не знає Президент України?
Висновок один – уряд, Президент України не враховують історичний досвід світового робітничого руху за свої права. Обласна та Кіровоградська міська організація Соціалістичної партії України 1 травня організувала автопробіг вулицями обласного центру, насамперед, щоб нагадати тим, хто у влади сторінки історії. Адже в Україні здійснюються заходи, які тягнуть трудящих у жебрацьке становище робітників як це було останньої чверті ХІХ століття. Чим це загрожує? Згадаймо.
Нагадуємо владі. Спочатку в 1856 р. у Австралії робітники запротестували проти невиплати їм заробітної плати. Дика експлуатація трудящих США привела їх до краю: вони почали протестували проти 15-20 годинного робочого дня. Більш організовані були виступи у країні так званої «демократії», коли 1 травня 1886 р. робітники Чикаго мирно вийшли з вимогою встановити 8-годинний робочий день. Коли демонстрація завершувалась влада та працедавці вирішили силою зброї придушити протест, а лідерів робітників знищити. Цей день став апогеєм боротьби за 8-годинний робочий день. Пролилась кров, були вбиті як зі сторони робітників, так і зі сторони поліції, багатьох поранено. Відразу до Чикагців приєднались робітники Дейройта, Пітсбурга, Мілуокі, Нью-Йорка, Вашингтона, Балтимора.
Рух за скорочений робочий день відновився 1888 року, а вже через рік охопив всю країну. 14 липня 1889 р. – на II (Паризькому) конгресі II Інтернаціоналу після доповіді американських делегатів про робітничий рух у США було ухвалене рішення про організацію «інтернаціональної демонстрації, коли у всіх країнах і містах в один визначений день маси трудівників вийдуть на вулиці з вимогою офіційного скорочення робочого дня до 8 годин». Днем для проведення демонстрації було обрано 1 травня (в пам'ять про травневі події 1886 року в Чикаго).

Тому не випадково Кіровоградська організація Соціалістичної партії України відзначила 1 травня – день міжнародної солідарності трудящих автопробігом вулицями обласного центру, щоб актуалізувати свідомість тих, хто живе на заробітну плату, стипендію, пенсію, допомогу з безробіття, що їх доля у їх руках. Слід захищати у рамках Конституції та Законів України самого себе і в єдності з іншими трудові колективи, всіх хто ледь-ледь зводить кінці з кінцями. Соціалісти вийшли на вулиці Кіровограда, щоб висловити вимогу до влади, роботодавців, що жити так немає можливості. Далі буде трагедія.

В ході акції соціалісти через мегафон озвучили своє ставлення до свята працівників найманої праці, середнього та дрібного бізнесу, сміливо заявили, що влада приготувала до цього дня своїм громадянам підвищення цін. Хіба це не цинізм?
В цей день Соціалістична партія України закликає всіх громадян міста та області згуртуватись навколо своїх лідерів і заявити про свої гарантовані Конституцією права та гарантії, висловити це владі і перейти до активних захисних дій в рамках чинного законодавства. Іншого шляху немає. Слід діяти.

Прес-центр Кіровоградського обкому та міськкому СПУ.
Категорія: Загальні новини | Переглядів: 475 | Додав: admin


Пошук
Форма входу
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Актуально
Микола Садовий - Голова СПУ
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів нашого сайту
Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz