Субота, 04.05.2024, 06:01
Вітаю Вас Гість | RSSГоловна | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи
Загальні новини [275]
Місто Кіровоград [62]
Райони Кіровоградщини [64]
Аналітика [9]
Новини: 112.UA
Статистика
Головна » 2013 » Жовтень » 23 » Петро Устенко: Керівники Соцпартії змогли поступитися власними амбіціями заради спільної справи
08:54
Петро Устенко: Керівники Соцпартії змогли поступитися власними амбіціями заради спільної справи
- Петре Івановичу, у минулу суботу пройшов з’їзд Соціалістичної партії України, на якому відбулися зміни у керівництві СПУ. Тепер Ви – Лідер СПУ, а Микола Рудьковський – Голова партії. Така ситуація викликає багато запитань. Хто, власне, є керівником партії? Як розподіляються обов’язки між Лідером та Головою партії? Чи входить до керівництва партії ії засновник Олександр Мороз?
- Щоб відповісти на запитання, треба трохи згадати нашу історію. На виборах 2006 року соціалісти вперше не потрапили до Верховної Ради. Наші виборці не зрозуміли і не пробачили входження СПУ до коаліції з Партією регіонів та КПУ у парламенті попереднього скликання. А соціалісти у той важкий період не змогли чітко і зрозуміло пояснити мотиви такого політичного вчинку.  Влітку минулого року колишній голова СПУ Олександр Мороз публічно визнав, що створення соціалістами парламентської коаліції з регіонами і комуністами було помилкою. Мені здається, вперше в Україні політик такого рівня мав мужність визнати свою політичну помилку і попросити вибачення у своїх однопартійців і виборців. Принаймні, я іншого такого прикладу не знаю. Погодьтеся, це міг зробити тільки сильний політик, і такий крок викликає повагу.
Наприкінці квітня 2012 року – напередодні парламентських виборів – новим Головою Соціалістичної партії України було обрано мене. Зрозуміло, що певне розчарування електорату у соціалістах після створення коаліції з ПР і КПУ, розгубленість всередині партії після цих подій, відсутність СПУ у інформаційному просторі, вкрай обмежені фінансові можливості, а також небажання влади бачити на лівому полі нікого, крім підконтрольних комуністів, не дали можливості СПУ отримати гідний результат на виборах до Верховної Ради 2012 року. Після виборів відбулася дуже важка, але відверта розмова всередині партії. Усім нам – від керівництва до рядових членів партії – необхідно було зробити «роботу над помилками». Таку роботу – не дуже помітну широкому загалу – було зроблено. Відправною точкою стала звірка членів СПУ за критерієм сплати членських внесків та передплати партійної газети «Товариш», метою якої була чітка визначеність по кожному партійцю не за формальними ознаками, а за готовністю відстоювати програмні засади СПУ у будь-який конституційний спосіб, підтримувати постійний зв'язок зі своєю партійною організацією.   
Сьогодні ми чітко розуміємо, що наші помилки не повинні стати на заваді нашому подальшому розвитку. Ідеї соціалізму та соціального захисту, які завжди відстоювала Соціалістична партія, мають широку підтримку населення у всьому світі. Про це наочно свідчать результати останніх виборів в багатьох країнах світу. Тому в Україні, де все більше домінує кланово-олігархічний капітал, а населення відчуває себе обманутим і абсолютно незахищеним, соціалістичні ідеї рівності, соціального захисту, гідного рівня життя не можуть не знайти відгук в серцях людей. Соціалісти не повинні весь час оглядатися на свої помилки. Нам є чим пишатися.  Нам є з чим йти до людей. Ми зробили висновки. Ми підготували нову програму партії. Ми оновили команду, у керівництві партії багато нових облич. Ми відкриті для діалогу з представниками громадськості і ЗМІ. Але….
У мене є запитання до журналістів. Чи можете ви назвати політичні партії в Україні, не представлені в парламенті, які мають можливість донести свою позицію до людей? Чи запрошують їх представників на телеефіри? Безкоштовно – ні. Чи візьмуть статтю представника Соцпартії з пропозиціями соціалістів щодо подальшого розвитку країни провідні газети і журнали? Безкоштовно – ні.  Чи запросять безкоштовно на радіо? Також ні. Чи готові політичні сили, що працюють у парламенті, взяти до уваги соціальні ініціативи СПУ і подати їх у вигляді законопроектів? Знову ні. На жаль, політична система в Україні на догоду олігархічним структурам сформована таким чином, що не маючи владних важелів або великого фінансового капіталу, політичній партії практично неможливо налагодити ефективний інформаційний зв’язок зі своїми виборцями, пояснити їм свою позицію щодо актуальних питань сьогодення.
Звичайно, існує і така форма партійної роботи як безпосередній контакт членів партії з людьми. І ми працюємо в цьому напрямку. Але давайте будемо щирі і відверті. Ми з вами живемо в 21 сторіччі. Це час розквіту інформаційних технологій. За їх допомогою інформація розповсюджується миттєво. Тобто саме за допомогою телебачення, радіо, преси, Інтернету населення країни має можливість швидко дізнаватися про всі події в Україні, а також позицію політичних сил щодо того чи іншого питання. Звичайно, лідери партії теж мають зустрічатись з громадянами в різних куточках країни для роз’яснення   позиції партії з актуальних питань, особисто почути думку виборця. Але скільки ж часу на це буде витрачено? А на порядку денному вже будуть інші питання… Ось чому доступ до ЗМІ та можливість висловлювати свою думку з парламентської трибуни так важливі для кожної політичної сили.
Соціалістична партія, яка останні роки не була представлена у парламенті і не має потужного фінансового ресурсу, випала з інформаційного простору країни. Усі наші акції, усі наші соціальні ініціативи і напрацювання залишаються невідомими для більшості населення країни. І це стало для СПУ великою проблемою, яку необхідно було невідкладно вирішувати.
У партії були складні часи, коли багато її членів залишили СПУ у пошуках кращої долі. Вам усім відомі ці призвіща. Був момент, коли через різні погляди на вирішення організаційних та кадрових питань партію залишив і Микола Рудьковський. Але треба надати йому належне  - не зважаючи на досить непрості стосунки у минулому, Рудьковський, який був обраний до Верховної Ради по мажоритарному округу, зміг приборкати якісь власні амбіції і запропонувати допомогу Соцпартії, розуміючи у якому інформаційному вакуумі зараз перебуває СПУ.
Для мене, як Голови СПУ, на той момент також було необхідно поступитися певними політичними амбіціями і прийняти рішення про те, що без командної роботи перспектив у партії не буде. Згідно з новим Статутом  СПУ, який був ухвалений на останньому з’їзді, керівниками партії є Лідер та Голова СПУ, підконтрольні та підзвітні  з’їзду.  
Я також вдячний Олександру Морозу, який до останнього часу обіймав посаду лідера партії і заради спільної справи поступився цією посадою. Для соціалістів Олександр Мороз завжди був і залишається засновником СПУ, чий політичний досвід і життєва мудрість, сподіваюсь, ще не раз допоможуть партії.
Знаю, що у концепції двох керівників партії є як свої прихильники, так і противники. Тому думаю, у такій ситуації кращим суддею є час, і він покаже наскільки такі зміни в керівництві СПУ виправдані та ефективні.  Сьогодні ж керівники Соцпартії змогли поступитися власними амбіціями заради спільної справи. А роботи вистачить усім.
Соціалісти мають чіткий план дій на найближчі роки. І ми дуже розраховуємо на те, що Микола Рудьковський, який є народним депутатом, як один з керівників партії буде рупором соціалістів у парламенті, а завдяки його активній позиції нам вдасться прорвати інформаційну блокаду. Крім того, як народний депутат Рудьковський має право законодавчої ініціативи. Тому усі напрацювання соціалістів щодо проблем соціального захисту людей (в першу чергу – дітей війни, перед якими соціалісти відчувають особливу відповідальність), наші законопроекти щодо управління державною та комунальною власністю та багато інших ініціатив, над якими вже багато років працюють члени партії, будуть подані Миколою Рудьковським на розгляд парламенту.
Тільки такими спільними зусиллями ми зможемо відродити Соціалістичну партію України як впливову політичну силу і повернути довіру своїх виборців.

Офіційний сайт СПУ
Категорія: Загальні новини | Переглядів: 521 | Додав: Administrator | Теги: Керівництво, Рудьковський, Устенко, СПУ, зїзд


Пошук
Форма входу
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Актуально
Микола Садовий - Голова СПУ
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів нашого сайту
Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz