Неділя, 05.05.2024, 06:52
Вітаю Вас Гість | RSSГоловна | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи
Загальні новини [275]
Місто Кіровоград [62]
Райони Кіровоградщини [64]
Аналітика [9]
Новини: 112.UA
Статистика
Головна » 2010 » Жовтень » 21 » ОЛЕКСАНДР НЕБОГА: «МОЯ «П”ЯТИРІЧКА» МИНУЛА В РОЗВИТКУ»
20:29
ОЛЕКСАНДР НЕБОГА: «МОЯ «П”ЯТИРІЧКА» МИНУЛА В РОЗВИТКУ»

 

     Із розмови з редактором газети «Маловисківські Вісті» в березні 2010 року:

 

     Як оцінюєте результати  Вашої роботи на посаді голови РДА в економіці й соціальній сфері:

    - Якщо вже  говорити  про  результати  "п'ятирічки", то пропоную  порівняти  лише деякі цифри.     

    Так, з 2004 року обсяги промислового  виробництва  у районі  зросли  у сім разів.

    П'ять років тому ми взагалі не говорили про енергозбереження, перші 50 тис. грн.  в цю сферу інвестували у 2005 році, що дало  позитивний ефект на 84 тис. грн.  А у  2009-му на цей напрямок вже було спрямовано 9 млн. грн., причому - це довгострокові інвестиції, які працюватимуть не рік і не два.

    Є зміни в будівельній галузі: якщо в 2004-му в розбудову району вкладено 1 млн. грн., то через п’ять років - вже 37,7 млн.

Як пам’ятаєте, 15 останніх років не ремонтувалися і не реконструювалися  лінії електропередач, через що в 2009 році в ці роботи загалом вкладено понад 600 тис. грн., що вже позначилося  на якості послуг.

    Динамічно розвивається галузь зв'язку: з 2004 року кількість користувачів послуг Інтернет зросла в десятки разів.

    Тривалий час не вкладалися кошти в розвиток комунальної сфери, а торік з бюджетів у ЖКГ освоєно  3 млн. грн. Це благоустрій територій, ремонт дахів,  доріг,  тощо.

    Значно пожвавилася інвестиційна діяльність, без чого неможливий розвиток будь-якої території. У 2004-му це було 35 млн. грн., а за 9 місяців 2009-го - вже 185,4 млн. З них 124 млн. - інвестиції у капітальне будівництво, 61 млн. призначені для придбання машин та обладнання.

   Що ж стосується бюджетної політики, то якщо у 2004 році зведений бюджет складав 15,1 млн., то у 2009-му ми вже мали 53,8 млн. грн. Щорічно ми нарощували бюджет на 30-50 процентів.

    Ще один факт для порівняння: у 2004-му в районі було вісім збиткових підприємств, у 2009-му - два. У 2004 році у сфері підприємництва працювало 1800 осіб, які виробляли і реалізували продукції на 17 млн.грн., сьогодні тут зайнято близько трьох тисяч осіб, які виробляють продукції на 82 млн.грн. Це є свідченням сприятливих умов для розвитку підприємництва.

  За вказані п’ять років кардинальні зміни відбулися і в сфері соціального захисту. Так на усілякі виплати, субсидії та субвенції у 2004 році ми мали 3,5 млн. грн., натомість,  у 2009-му на ті ж потреби було виділено  23,1 млн., тобто, відбулося зростання показників у 6-7 разів. Бюджет Пенсійного фонду у районі зріс утричі - з 40 млн. до 134. Майже в чотири рази в районі підвищився середній розмір пенсій. З 429 грн. до 1900 грн. зросла середня зарплата, і за цим показником ми поступаємося лише Знам’янці.

Скажіть, хіба це не результат?

    Про стабільність і динаміку свідчить і подвійне зростання товарообігу торгівлі. А якщо врахувати ще й фізичних осіб, які, як відомо, не звітують до статистики, то тут показник має бути щонайменше двічі по стільки ж.

    Та й щодо демографічної ситуації теж видно позитивні зміни. Приміром, у 2004 році співвідношення народжених до померлих складало 49 до 100, у 2009-му - 66 до 100.

    Стабілізувалися імміграційні процеси: з району стало менше людей виїжджати.

    Майже удвічі зменшилася кількість безробітних - з 2604 осіб на 1 січня 2005 року до 1421 - на 1 січня 2010-го.

    Стабільно запрацював аграрний сектор, на сьогодні в районі немає жодного збиткового господарства. Всі орні землі обробляються , тоді як в 2005 році не оброблялось, заростало бур’янами  майже 10 тис. га землі.

Як Ви оцінюєте стан культури, медицини, освіти у районі?

    - По-перше, нам вдалося зберегти мережу – ми нічого не закрили. Більше того - у співпраці з  районною  радою, я  вважаю, дієво підтримували ці галузі. Мені дуже приємно, що результатами такої співпраці нині є теплі корпуси в РБК, капітально відремонтовані,побудовані і оснащені пологове, дитяче відділення ЦРЛ, біолабораторія, харчоблок. І все це на сучасному рівні. Реконструйовано котельні в школах, придбано п’ять шкільних автобусів, за короткий період навчальні заклади повністю комп’ютеризовані. Значно зросло фінансування цих галузей.

    Ми думаємо  про  місце району в перспективі майбутньої адмінреформи і ставимо за мету збереження  і зміцнення  районної  лікарні. Те ж можу сказати і про створення видавничого комплексу, на яке пішли засновники  газети,  і, думаю, не помилилися.

Яким ви бачите район завтра? Маєте стратегію на перспективу?

    - Сподіваюсь на динамічний розвиток будівництва та освоєння Новокостянтинівського родовища уранових руд, яке, за моїм переконанням,  має стати для нашої території  бюджетоутворюючим, і соціально важливим підприємством, тим локомотивом, який допоможе району стабільно розвиватися. Нині стає реальністю і планування інтенсивної роботи щодо газифікації усього району. Є всі підстави сподіватися, що за 2-3 роки це вдасться зробити. Відтак, і перспектива розвитку промислової галузі стає більш оптимістичною.

    Впевнений, що для подальших реальних змін на краще потрібно лише досягти у Малій Висці дієвої згуртованості усіх здорових сил громади, незалежно від політичних поглядів. Я, приміром, соціаліст, але вважаю за потрібне говорити про перспективи району з тими, хто має інші політичні симпатії чи переконання.  Врешті-решт, справа не в політиці, коли прагнеш робити людям добро.

    Ну, а щодо найближчого майбутнього , то, на мою думку, воно для території  - у розвитку, насамперед, гірничої промисловості. Це – головний пункт нашого стратегічного плану, разом із газифікацією, про яку я вже говорив. З діяльністю обох шахт тісно пов’язаний і розвиток сільського господарства, і стан соціальної сфери. Ви ж бачите, як у Смоліно люди тримаються за шахту, і скільки місцевих проблем там вирішуються завдяки саме шахті...

    Я переконаний, що все,  зроблене нами за минулу  "п’ятирічку ", є надійним фундаментом майбутніх перспектив Маловисківщини, а набрані темпи розвитку можуть змінитися тільки на краще. Наразі, сам я, як житель Малої Виски, прикладатиму для цього всі зусилля, знання і досвід.

 

 

Категорія: Райони Кіровоградщини | Переглядів: 1051 | Додав: Administrator | Теги: Небога, Вибори, Кандидат, Мала Виска, депутат, СПУ


Пошук
Форма входу
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Актуально
Микола Садовий - Голова СПУ
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів нашого сайту
Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz