П`ятниця, 29.03.2024, 16:11
Вітаю Вас Гість | RSSГоловна | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Розділи
Загальні новини [275]
Місто Кіровоград [62]
Райони Кіровоградщини [64]
Аналітика [9]
Новини: 112.UA
Статистика
Головна » 2009 » Серпень » 30 » Тенденції та пріоритетні напрямки діяльності органів управління освіти, установ і навчальних закладів професійно-технічної освіти
08:05
Тенденції та пріоритетні напрямки діяльності органів управління освіти, установ і навчальних закладів професійно-технічної освіти

Відбулося засідання підсумкової колегії МОН з питання «Тенденції та пріоритетні напрямки діяльності органів управління освіти, установ і навчальних закладів професійно-технічної освіти на 2009-2010 навчальний рік».

 

Перший секретар обкому М.Садовий на запрошення Міністерства освіти і науки України прийняв участь у засіданні підсумкової колегії міністерства, де розглянуто питання «Тенденції та пріоритетні напрямки діяльності органів управління освіти, установ і навчальних закладів професійно-технічної освіти на 2009-2010 навчальний рік».

При обговоренні проблеми М.Садовий, як Президент асоціації працівників професійної освіти, зупинився на основних завданнях цієї громадської організації щодо соціального захисту учнів професійних навчальних закладів (ПНЗ), викладачів, майстрів, обслуговуючого персоналу; збереження від розбазарювання землі, приміщень ПНЗ; удосконалення законодавства з професійно-технічної освіти, яке за більше ніж 10 років значно застаріло; відновлення у суспільстві думки про пріоритетність і цінність робітничої професії, бо образ буржуя у ЗМІ, виховній роботі з молоддю сформовано, а хто ж буде працювати на виробництві тощо. Зупинився на плідній співпраці із АН, АПН України, конфедерацією та федерацією роботодавців держави, профспілками освітян, МОН.

Президент асоціації звернув увагу членів колегії на ряді упущень МОН та Кабінету міністрів, їх неоперативність у вирішенні нагальних проблем. Зокрема, у Вінниці уже освітяни не можуть продати вирощене учнями зерно, бо Кабінет Міністрів не видав відповідне розпорядження, яке дозволяє це робити; у Луганську і не лише працівники КРУ направили у прокуратуру подання на директорів ПНЗ за те, що учням не виплачено роботодавцями 50% зароблених коштів під час виробничої практики; уже виникли заборгованості з електроенергії та комунальних послуг; є грубою помилкою заборона МОН набирати на перший курс студентів на спеціальність молодших спеціалістів; як і раніше продовжується загарбання комерційними структурами землі ПНЗ, зокрема, особливого характеру це процес набув у Кіровоградській області.

За дорученням Асоціації М.Садовий вніс ряд пропозицій. Так він обґрунтував, що проблемою розвитку трудових ресурсів у державі ніхто серйозно не займався. Частина завдань покладено на МОН, частина на міністерство праці і соціального захисту, службу зайнятості, мінекономіки, мінфін. Не працює і координаційна рада з цього питання. Тобто у державі ніхто цієї роботи не координує. Пропозиції Миколи Ілліча Садового:

1. З метою захисту основних фондів на землі діючої мережі навчальних закладів з підготовки робітничих кадрів, системного поєднання всіх проблем відтворення трудового потенціалу України наполягати на необхідності прийняття законодавчого рішення про створення в Україні окремої суспільно-державної служби управління розвитком трудових ресурсів з повноваженнями: прогнозування та забезпечення потреб ринку праці в робітничих кадрах; первинної професійної освіти молоді4 перепідготовки, підвищення кваліфікації працюючого і незайнятого населення; управління міграційними процесами з обов’язковим включенням до такої служби професійно-технічної освіти, вилученням її з підпорядкування МОН України.

2. Законодавчого прийняття регламентованої моделі поступового переходу державних професійно-технічних навчальних закладів на регіональний рівень управління, якою буде забезпечений гарантований механізм захисту матеріальної бази, землі, засобів навчання, прав працівників і учнів від спроб на місцевому рівні заволодіти майном ПТНЗ, скорочувати діючу мережу навчальних закладів, кількість робочих та учнівських місць.

3. Надання професійно-технічним навчальним закладам права оперативно спрямовувати зароблені кошти зі спеціального фонду на професійне навчання учнів.

4. Зарахування 100% надходжень коштів від оренди вільних приміщень до спеціального фонду ПТНЗ з подальшим використанням коштів на забезпечення життєдіяльності навчальних закладів, в тому числі на додаткову оплату праці різних категорій працівників ПТНЗ.

5. Відновлення законодавчої норми про звільнення професійно-технічних навчальних закладів, які фінансуються з Державного бюджету, від сплати податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які використовуються з навчальною метою.

6. Внесення, починаючи з 2009 року, ПТНЗ сільськогосподарського профілю, які мають навчальні господарства, до Переліку сільськогосподарських підприємств, що мають право на дотації з Держбюджету на підтримку виробництва продукції рослинництва.

7. Зняття обмеження для підприємств на віднесення до валових витрат в розмірі до 3% фонду оплати праці витрат, що спрямовані на професійну підготовку, навчання, перепідготовку, підвищення кваліфікації робітників в професійно-технічних навчальних закладах.

На завершення виступу М.Садовий попросив Міністра освіти і науки І.Вакарчука надати слово першому заступнику голови Кіровоградської облдержадміністрації С.Негоді. У своєму виступі вона наголосила увагу на проблемі ліцею сфери послуг, де директор Л.Снежко перевищила свої повноваження і фактично самочинно, без узгодження у облдержадміністрацією, управлінням освіти, з фальшивими документами дозволила приватній структурі будувати на території ПНЗ адміністративно-торгівельно-туриський комплекс.

У виступах з місць позиція Асоціації підтримана.
 
Прес-центр Кіровоградського обкому СПУ.
Категорія: Загальні новини | Переглядів: 1020 | Додав: Administrator | Теги: україна, Держбюджет, Негода, СПУ, Вакарчук, Професійно-технічна освіта


Пошук
Форма входу
Календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Актуально
Микола Садовий - Голова СПУ
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Архів нашого сайту
Copyright MyCorp © 2024 Створити безкоштовний сайт на uCoz